„Inovace technologií při kompostování, využití kompostu a ochrana půdy“

 

Operační program INTERREG A-V Rakousko - Česká republika

Prioritní osa:  Podpora inovačních technologií s cílem zlepšit ochranu životního prostředí a účinnost zdrojů v odpadovém hospodářství, vodním hospodářství, pokud jde o půdu nebo s cílem snížit znečištění ovzduší

 

Doba trvání projektu: 1. 9. 2016 – 31. 8. 2019

Projekt INTEKO se zabývá inovativními technologiemi s cílem zlepšit ochranu životního prostředí a účinnost zdrojů v odpadovém hospodářství ve vztahu k půdě, dále také s cílem snížit znečištění vod a zvýšit účinnost obnovitelných zdrojů živin. Projekt je zaměřen především na technologie kompostování bioodpadu a zlepšení kvality kompostu, dále na metodiku určení kvality a zralosti kompostu.

Projektovým Lead partnerem je ZERA - Zemědělská ekologická regionální agentura z. s. (Náměšť nad Oslavou, ČR). Dalšími projektovými partnery jsou kromě organizace Bio Forschung Austria (Vídeň, AT) také Mendelova Univerzita (Brno, ČR) a Bundesamt für Wasserwirtschaft (Vídeň, AT). Strategičtí partneři projektu jsou: Agroklastr Vysočina (ČR); Stadt Wien, Magistratsabteilung 48 Abfallwirtschaft, Straßenreinigung und Fuhrpark (AT); ECN – European Compost Network (DE) , ARGE Kompost u. Biogas Austria  (AT)¸ Niederösterreichische Agrarbezirksbehörde (AT). 

 

Projekt INTEKO

  • ověří společnou metodiku různých vstupních materiálů a různých technologií kompostování. Zároveň bude projekt evaluovat, jaké parametry kvality a zralosti kompostu jsou vhodné pro využití v praxi.
  • se bude zabývat zvýšením využitelnosti vyprodukovaných kompostů v projektové oblasti České Republiky a Rakouska. 
  • využije stávající sítě lysimetrů jak v ČR, tak v Rakousku. Partneři projektu na polních pokusných místech podpoří měření úniku živin (především dusíku) do spodních vod metodou iontoměničových destiček. Dalším tématem projektu bude využití fosforu a sekundárních přírodních surovin.
  • podpoří inovativní potenciál v regionech a to díky vývoji a využití eko-inovací v praxi.

Výsledky, kterých v rámci projektu dosáhneme, obzvláště ty, týkající se hodnocení zralosti kompostu a účinku hnojení kompostem na spodní vody by měly sloužit jako podklad pro změny v zákonných a rámcových podmínkách v obou zemích.