Projektoví partneři: Bio Forschung Austria (AT, Leadpartner), Zemědělská a ekologická regionální agentura, z.s. (CZ), Mendelova Univerzita v Brně (CZ)

Strategičtí partneři: Wiener Umweltanwaltschaft, MA 22 – Wiener Umweltschutzabteilung, Wr. Landesinnung der Gärtner und Floristen, Hesa Saatengroßhandlung, NÖ ABB, Kraj Vysočina, Městská část Brno – Nový Lískovec, a dalších 8 organizací v ČR.

Doba trvání: březen 2020 – listopad 2022

Cílem projektu SYM: BIO je podporovat správu zelených ploch podporujících biologickou rozmanitost a přizpůsobení se suchu a propojit klíčové aktéry při navrhování a údržbě zelených prostor. Našimi cílovými skupinami jsou majitelé zahrad, zahrádkáři, zahradnické školy, profesionální zahrádkáři a návrháři zahrad a veřejná správa. V přeshraniční spolupráci mezi Rakouskem a Českou republikou je třeba si vyměňovat know-how, stávající znalosti a příklady osvědčených postupů, aby z nich měli všichni účastníci sítě a veřejnost prospěch.

SÍŤ SYM:BIO

Analýza cílové skupiny: Identifikace postojů a deficitů znalostí cílových skupin. Analýza vedoucích regionů v ČR.

Propojení aktérů a společné akce pro zvýšení povědomí

Průzkumy podpory biologické rozmanitosti: testování potenciálu podpory hmyzu (motýlů a včel) různých rostlinných směsí (AT). Testování a distribuce druhově bohatých suchých travních směsí a botanické monitorování ve městě Náměšť nad Oslavou (CZ)

Přenos znalostí (přednášky, kurzy, workshopy) na téma podpory biologické rozmanitosti a přizpůsobení suchu


PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE

Získané ponaučení: Přeshraniční exkurze k existujícím příkladům dobré praxe a získání zkušeností pro předávání znalostí.

Nové příklady dobré praxe: Vytvoření ukázkové zahrady ve Vídni na základě modelu Zahrady rozmanitosti v BFA a 4 modelových zahrad v ČR. Modelové projekty péče o biodiverzitu v komunitách v ČR.

Přeshraniční SYM:BIO příručka se dvěma hlavními tématy: 1) Podpora biologické rozmanitosti v zahradách a zeleně na místní a regionální úrovni 2) Správa zahrad a zeleně přizpůsobená suchu. Dále detailní zpracování návrhu a údržby městských zelených ploch ve městě Náměšť nad Oslavou (CZ)

 

 

video „Zahrada rozmanitosti“ https://www.youtube.com/watch?v=eSgWyiPnQlY

video "Živá rozmanitost v půdě" https://www.youtube.com/watch?v=U460ZOPt6a0