Pracoviště půdoznalství

 

Pracoviště půdoznalství má bohatou tradici.V současné době se podílíme na výuce nebo garantuje přibližně 10 předmětů zabývajících se nebo souvisejících s půdoznalstvím pro domácí i zahraniční studenty. V průběhu zimního a letního semestru absolvuje tyto předměty více než 300 studentů a každoročně je zde obhájeno více než 20 diplomových a bakalářských prací.

Pracoviště Půdoznalství se věnuje ve vědecko-výzkumné činnosti zejména oblastem:

  • agroekologie,
  • fyzikálních a hydrofyzikálních vlastností půd a
  • analytických charakteristik půdní organické hmoty

Agroekologický výzkum sleduje dopady agrotechnických postupů a systémů hnojení (např. digestátem a biouhlem) na fyzikální, fyzikálně-chemické i chemické vlastnosti orných půd především na školních statcích Žabčice, Vatín a Kameničky.

Fyzikální a hydrofyzikální vlastnosti půd jsou dlouhodobě studovány v lesních fytocenózách v oblasti soutoku řek Dyje a Moravy, pod trvalými travními porosty a v orných půdách ve Výzkumné stanici Vatín u Žďáru nad Sázavou.

Analytické charakteristiky půdní organické hmoty jsou zaměřeny na frakční (stabilní i labilní formy uhlíku, kvalita humusových látek) i prvkové složení. Využívány jsou nejmodernější spektroskopické metody. Zkoumány jsou jak půdy orné, tak i půdy pod trvalými travními porosty různých lokalit např. Výzkumné stanice Vatín či Školního podniku Žabčice.

Částečně se rovněž věnujeme problémům spojených s indikátory kvality a zdraví půd a studiem degradace půdních vlastností se zaměřením na vliv eroze, zhutnění, úbytkem půdní organické hmoty, případně s problematikou půdotvorných faktorů, nutných pro vývoj půdy (iniciální půdy Antarktidy).