agrisaninterregeu

PROJEKT ATCZ272

Zdravá a suchu přizpůsobená péče o půdu a krajinu (AGRISAN)

Projektoví partneři:

  • Mendelova univerzita v Brně (CZ) – Leadpartner;
  • Zemědělská a ekologická regionální agentura, z.s. (CZ);             
  • Bio Forschung Austria (AT);
  • Bundesamt für Wasserwirschaft (AT)

Strategičtí partneři: Ústřední kontrolní a zkušební ústav zemědělský; Město Žďár nad Sázavou; Zemědělský okresní úřad Dolního Rakouska; Město Vídeň, MA 22 – Odbor ochrany životního prostředí Vídeň

Doba trvání projektu: říjen 2021 – prosinec 2022

Cílem projektu je využít souboru vybraných hlavních půdních vlastností (tzv. „master properties“) navržených v zásadní vědecké práci Kuzyakova a Zamaniana z roku 2019. Takové chápání „master properties“ půdy může charakterizovat změny kvality a zdraví půdy srozumitelné pro laickou i odbornou veřejnost a může pomoci k rozhodnutím směřujícím k zastavení degradace a ke zlepšení stavu půdy a v konečném důsledku i k ozdravení lidské populace.

Hlavním výstupem projektu bude uživatelsky jednoduchá inovativní metoda AGRISAN pro hodnocení relativních změn kvality/zdraví půdy na základě stanovení čtyř až šesti snadno interpretovatelných určujících půdních vlastností. V souboru zmíněných vlastností bude vždy zastoupena alespoň jedna fyzikální, jedna chemická a jedna biologická charakteristika.

Koncepce metody AGRISAN by měla motivovat zainteresované uživatele k aktivnímu přístupu k hodnocení vlastních půd, k výběru problematických lokalit a k jejich srovnání s lokalitami nadprůměrnými. Proto je při testování metody AGRISAN kladen velký důraz na jednoduchost a snadnou srozumitelnost metody. Pro zájemce z řad laické i odborné veřejnosti bude detailně popsána odběrová sada pro odběr neporušených půdních vzorků včetně postupu jejich zpracování a vyhodnocení.

Dalšími výstupy budou demonstrační polní dny, krátké vzdělávací filmy pro přenos know-how do praxe a organizace dokumentovaných exkurzí.

VIDEO1: Agrisan: Gesunder Boden - Gesunde Pflanzen

VIDEO 2: Metodika AGRISAN (otestovaná v rámci projektu Interreg ATCZ272) umožňuje získání včasné informace o nežádoucích změnách tří skupin půdních charakteristik – fyzikálních, chemických a biologických, a to formou dostatečně srozumitelného sdělení a z něj vyplývajícího doporučení pro praxi. Jejím cílem je porovnání zvolené půdy s půdou ze stejné lokality, která je lépe adaptovaná na místní podmínky.

METODIKA jednoduchého porovnání určujících fyzikálních, chemických a biologických půdních charakteristik

METHODIK zum einfachen Vergleich der physikalischen, chemischen und biologischen Haupt-Bodeneigenschaften

 

 partneři